Meseria e bratara de aur. Dar mai ales daca lucram de acasa?

Meseria e bratara de aur. Dar mai ales daca lucram de acasa?

Un sondaj global efectuat recent de PricewaterhouseCooppers arata o schimbare majora pe piata muncii: 47% dintre companiile chestionate doresc sa introduca permanent munca de acasa acolo unde tipul de munca permite acest lucru. In paralel, antreprenorii au ramas la fel de preocupati ca si la ediţia anterioara a sondajului in ceea ce priveşte impactul Covid-19 asupra afacerilor, 70% dintre acestia declarand ca sunt foarte ingrijorati de acest lucru şi majoritatea (80%) asteapta o scădere a veniturilor şi profitului.

Huawei, Orange si Telekom se intorc la munca. Partial

In acest context, angajatii Huawei, spre exemplu, se vor intoarce la munca de birou dupa expirarea starii de urgenta in proportie de 90%, producatorul chinez avand in Romania un total de 2400 de angajati care lucreaza momentan in regim remote. La Orange, insa, lucrurile stau un pic diferit: 85% dintre cei peste 3600 de angajati lucreaza in present de acasa, iar revenirea la birou se va face gradual, pe mai multe luni. Conform surselor RisCo, unora dintre ei li s-a facut deja propunerea de prelungire a muncii de acasa cu inca o luna, existand posibilitatea prelungirii pana la trei, iar asta din simplul motiv ca acesta este modelul adoptat de conducerea franceza a companiei in tara de origine. In ceea ce priveste angajatii Telekom, acestia vor reveni la birouri in mai multe valuri, cu program decalat si numar redus de persoane pe fiecare etaj. Nu in ultimul rand, inclusiv masurarea temperaturii la intrarea in sediu se va numara printre masurile luate de Telekom pentru cei aproximativ 5000 de angajati ai acestei companii, o astfel de optiune urmand sa apara, se pare, pentru tot mai multe companii din Romania.

Doar 18% din forta de munca globala poate lucra de acasa

Google a anuntat in weekend ca va permite angajaților săi să lucreze de acasă pana la finalul anului 2020, dupa ce si Amazon, Facebook sau Slack au anunțat masuri similare. Chiar daca Google va redeschide oficial birourile in iunie, gigantul tech nu va impune o revenire la birou, ci va lăsa la latitudinea angajaților dacă vin sau nu la sediul companiei. Pentru a ne face o idee despre impactul pe care acesta lucru il va avea asupra pietei muncii, trebuie spus ca, inainte de pandemie, 7,9% din procentul total al fortei de munca globale (aproximativ 260 de milioane de persoane) muncea de acasa. Acum, insa, lucrurile au inceput sa se schimbe. Un studiu efectuat in luna martie a acestui an asupra a 250 de mari firme din Argentina, spre exemplu, a aratat ca 93% dintre angajati adoptasera telemunca drept raspuns la pandemia de coronavirus. Conform unui alt studiu, insa, numai 18% din forta de munca globala lucreaza in state care detin infrastructura care sa le permita, efectiv, sa lucreze de acasa, ceea ce inseamna, bineinteles, foarte putin.

Munca de acasa favorizeaza inechitatea?

Un semnal de alarma tras insa de un alt studiu, indica posiblitatea ca munca de la domiciliu sa favorizeze persoanele cu educatie inalta, promovand, in felul acesta, inechitatea. Astfel, se arata in document, chiar si numai faptul ca in timp ce persoanele care vor fi nevoite sa se deplaseze spre locul de munca, mai precis cele ale caror locuri de munca sunt mai prost remunerate sim ai precare, ceilalti isi vor putea echilibra mult mai bine balanta dintre timpul liber si lucrul efectiv, arata cat de dezavantajati sunt cei dintai. Nu intamplator, s-a dovedit faptul ca multi dintre cei in cauza au declarat ca ar fi de acord, chiar, cu un salariu mai mic numai pentru a putea lucra de acasa. Voi ce parere aveti, judecand despre situatiile despre care aveti cunostinta? Ar favoriza munca de acasa inechitatea in ce priveste diversele categorii profesionale?